hits counter

Terpstra Legal stapt naar College voor de Rechten van de Mens wegens discriminatie van hoogbegaafde leerling

Al lange tijd ervaren (uitzonderlijk) hoogbegaafde leerlingen grote problemen in het Nederlandse onderwijssysteem. Ondanks het feit dat wetenschappers al jarenlang publiceren over de noodzaak van aanpassingen aan het onderwijs voor deze groep leerlingen, gebeurt er voor veel leerlingen nog steeds weinig tot niets. Gevolg hiervan is dat leerlingen te maken krijgen met leer- en gedragsproblemen.

Hoogbegaafdheid is een handicap in de context van het systeem

Omdat Nederlandse onderwijssysteem slecht aansluit op de behoeften van (uitzonderlijk) hoogbegaafde leerlingen, vormt hoogbegaafdheid een handicap in de context van het systeem. Daarom stappen wij naar het College van de Rechten van de Mens. Op grond van de gelijke behandelingswetgeving mogen onderwijsinstellingen leerlingen met een handicap niet discrimineren en dit gebeurt wel! Dit verbod omvat niet alleen directe discriminatie maar ook het niet bieden van doeltreffende aanpassingen.

Aansluiten

Aansluiten bij de zaak is helaas niet meer mogelijk. Wel kunt u zelf een melding doen bij het College voor de Rechten van de Mens

Hoorzitting

De zaak is inmiddels in behandeling genomen door het College. De zitting vindt plaats op 25 mei om 13.00 uur en zal worden gestreamd. Bijwonen kan door een email te sturen naar info@mensenrechten.nl.

In het nieuws

Belangrijke informatie over deelname:

 • Deelname aan de procedure door het doen van een melding is kosteloos en kan tot uiterlijk 31 oktober 2020;
 • U bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de door u verstrekte gegevens;
 • Lees het formulier aandachtig door. Hierop staat welke informatie u moet aanleveren over de melding van discriminatie;
 • Het formulier bevat tevens een toelichting op de juridische aspecten van de melding;
 • Terpstra Legal gebruikt uw gegevens alleen voor het doen van een collectieve melding;
 • U wordt over de voortgang van de procedure op de hoogte gehouden via onze website en Facebookpagina;
 • Indien u op dit moment dringend rechtshulp nodig heeft dient u hiervoor apart contact op te nemen via het contactformulier op onze website;
 • Voor eventuele vragen over deelname kunt u een bericht sturen via het contactformulier.

Veelgestelde vragen:

 • Kan ik ook meedoen als ik met discriminatie te maken heb gekregen binnen het hbo of wo?
  • We richten ons nu op discriminatie van hoogbegaafde leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs. Als je te maken hebt gekregen met discriminatie als hoogbegaafde op het hbo of wo of op de werkvloer dan kun je wel direct een melding maken bij het College voor de Rechten van de Mens. Zie: https://klachtenformulier.mensenrechten.nl/#/melding
 • Op welke bepalingen doen jullie een beroep?
  • Voor het juridische kader kun je het beste het formulier doorlezen dat je hier kunt downloaden. Daarin staat op welke bepalingen wij ons beroepen. Uiteraard is de tekst in de melding ingekort, en zal de klacht een veel uitgebreidere onderbouwing bevatten.
 • Klagen jullie de school aan waarover de melding gaat?
  • Nee. Het College voor de Rechten van de Mens neemt uw melding na indiening in behandeling, maar er komt geen procedure. Dit gebeurt wel als u een klacht indient. U kunt uw melding ook anoniem doen. Zowel een melding met de naam van de school als een anonieme melding helpen ons met deze zaak. Het gaat er om dat duidelijk wordt hoe groot het probleem is van het niet passende systeem waar hoogbegaafde leerlingen mee te maken krijgen.

Vanwege het grote aantal reacties dat wij per e-mail ontvangen lukt het ons niet om iedereen persoonlijk te woord te staan. Houd de website in de gaten voor antwoord op veelgestelde vragen.