Wat als passend onderwijs niet past? – Masterclass
Op 15 oktober jl. reisde ik af naar Haren, vlakbij Groningen. Voordat ik aan de 2 uur durende heenreis begon, kreeg ik nog een mailtje van de organisatie. Er hadden zich al 225 mensen aangemeld en de masterclass was daarmee helemaal vol! Dat beloofde al veel goeds; er was duidelijk gekozen voor een thema dat leeft onder ouders maar ook onder de leerplichtambtenaren, leerkrachten en IB-ers die zich voor deze avond hadden aangemeld.
Omdat Pharos een oudervereniging is van en voor ouders van hoogbegaafde kinderen, had ik mij al extra goed voorbereid. Deze ouders zouden nog wel eens lastige vragen kunnen stellen, was wat ik dacht. Dat viel achteraf mee. Er was wel veel herkenning, vooral door de praktijkvoorbeelden die ik kon delen. Want wat zeg je bijvoorbeeld tegen een school die de IQ-testen van je kind ontkent, en van het kind verlangt om eerst goede cijfers te halen alvorens men tot het bieden van maatwerk over gaat? En hoeveel ouders hebben er al niet gehoord dat een klas overslaan niet goed zou zijn voor hun kind?
Een pasklaar antwoord op de vraag ‘Wat als passend onderwijs niet past?’ is er natuurlijk niet. Er zijn zoveel verschillende kinderen, met hun eigen karaktereigenschappen, geschiedenis en behoeften, dat het begrip passend onderwijs daarmee gelijk ook een abstract begrip blijft. Maar misschien ligt in die constatering juist ook wel het antwoorden op de vraag: als passend onderwijs niet past? Dan moet je dus gaan kijken naar het kind, en zijn karaktereigenschappen, geschiedenis en behoeften. Alleen dan zul je komen tot echt passend onderwijs.
Tijdens de masterclass werden de aanwezigen meegenomen langs een aantal onderwerpen waaronder de oorzaken van onderwijsproblemen bij zeer makkelijk lerenden, alsook de stappen die je als ouder kunt ondernemen als je kind dreigt vast te lopen. Een fijne ervaring om weer een groot aantal ouders op weg te hebben geholpen in hun zoektocht naar passend onderwijs voor hun kind!
Door: Fleur Terpstra