hits counter

Vaststellingsovereenkomst of ontslagvergunning, wat moet ik doen?

Het arbeidsrecht is een van de weinige rechtsgebieden waar vrijwel iedereen in zijn leven wel mee te maken krijgt. Ook bij Terpstra Legal behandelen wij veel arbeidsrechtelijke zaken. Afgelopen week ontvingen wij een vraag van Johanna van Dijk. Johanna werkt al 8 jaar bij dezelfde werkgever. Ze werkt in een bakkerij en bedient de klanten van de coffeecorner. Daarnaast houdt ze de financiële administratie bij. Doordat er een goedkope franchisebakker in het dorp is gekomen komt de bakkerij in financiële moeilijkheden.

Werkgever Jan van der Plas nodigt Johanna uit voor een gesprek waarin hij het slechte nieuws brengt. Het gaat niet goed met de bakkerij en Jan denkt dat hij Johanna niet lang meer kan betalen. Jan ziet geen toekomst meer in het bedrijf en wil het arbeidscontract ontbinden. Hij biedt Johanna de mogelijkheid om een ontslagvergunning bij het UWV Werkbedrijf aan te vragen of om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Johanna vindt het ingewikkeld en vraagt zich af wat ze het beste kan doen.

Ontslagvergunning

Als werkgever Jan een ontslagvergunning aanvraagt en het UWV Werkbedrijf deze vergunning afgeeft dan kan het arbeidscontract met een verkorte opzegtermijn worden opgezegd en heeft Johanna recht op een werkloosheidsuitkering.

Vaststellingsovereenkomst

Als Johanna kiest voor het tekenen voor een vaststellingsovereenkomst dan kan de arbeidsovereenkomst zonder tussenkomst van het UWV worden beëindigd. De normale opzegtermijn moet dan in acht worden genomen en ook is het belangrijk dat er in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen dat het ontslag niet aan Johanna te wijten is. Verder mag de werknemer niet ziek zijn. De werkgever dient Johanna ook een ontslagvergoeding aan te bieden.

Vaststellingsovereenkomst vaak een gunstige optie

Als een vaststellingsovereenkomst aan de juridische voorwaarden voldoet is dit vaak een financieel gunstige optie. Het is erg belangrijk om een vaststellingsovereenkomst te laten nakijken door een goede jurist omdat je anders het risico loopt je WW-uitkering mis te lopen.

Heeft u ook een juridische vraag of wilt u uw vaststellingsovereenkomst door ons laten beoordelen? Stuur dan een bericht via ons contactformulier.