hits counter

Michiel van Wickeren – DeDeelkelder

“Ik had geen plek meer voor mijn gereedschap en surfplanken”

DeDeelkelder is begonnen toen ik ging samenwonen en ik geen plek meer had voor mijn gereedschap en surfplanken. Ik had behoefte aan meer ruimte maar vond het huren van een eigen opslagruimte te duur en bovendien zou ik hier niet volledig gebruik van gaan maken. Ik dacht toen bij mijzelf, waarom creëer ik niet een gemeenschappelijke opslag waar je ook de spullen van elkaar kunt gebruiken? Dat was het begin van DeDeelkelder.

Sociale verbinding in de buurt creëren

Een Deelkelder is een plek in de wijk waar spullen met elkaar gedeeld worden. Hierdoor zet je mensen in hun kracht, creëer je meer sociale verbinding in de buurt en draag je bij aan het verminderen van de afvalberg. Stichting DeDeelkelder wil zoveel mogelijk Deelkelders oprichten om zo bij te dragen aan dit circulaire proces.

Ik ben bestuurder van DeDeelkelder en doe van alles: marketing, social media, partnerships en de huurcontracten.

Een gedegen lenersovereenkomst

Voor de opening van onze eerste Deelkelder, stonden we voor de uitdaging een gedegen lenersovereenkomst op te stellen voor onze leden. Om onszelf juridisch in te dekken tegen schade, diefstal en aansprakelijkheid moesten we ervoor zorgen dat alles goed geregeld zou zijn. Aan de hand van Amerikaanse voorbeelden hadden we zelf al een concept-overeenkomst gemaakt. Maar omdat ik zelf geen juridische achtergrond heb, wilden we advies van een jurist die alles zou controleren en ons zou adviseren over de juridische adequaatheid van de overeenkomst.

Weinig woorden

Hoewel ik wel meer juristen in mijn netwerk heb, heb ik Fleur benaderd omdat ik het idee had dat ons concept haar wel aansprak. Zij had ons zelf ook al eerder hulp aangeboden, dus de keuze was logisch.

Het samenwerken met Fleur is erg prettig. We hadden weinig woorden nodig om voor elkaar te krijgen wat we wilden. Door de vlotte en flexibele manier van communiceren waren er slechts enkele contactmomenten nodig om tot een goede overeenkomst te komen.

Ik heb gemerkt dat Fleur erg gedreven is in haar werk. Zij maakt tijd voor dingen die zij belangrijk vindt. Toen wij haar benaderden ging ze bijna op vakantie. Ze heeft de overeenkomst toch nog afgemaakt voordat zij op vakantie ging. Dat vind ik wel tof van haar.

Juridische taal met een vriendelijke toon

Door de hulp van Fleur hebben we nu een juridisch sluitende lenersovereenkomst met een vriendelijke toon. Ze heeft een goede combinatie weten te maken van juridische taal met een vriendelijke toon. Dat was precies wat we nodig hadden.

Naar een netwerk van ambassadeurs en partners

We zijn hard bezig om een netwerk van ambassadeurs op te bouwen zodat elke stad of wijk straks een Deelkelder heeft. Ook proberen we een aantal fabrikanten als partners aan ons te binden om zo samen de circulaire economie echt een boost kunnen geven. Om een “real sharing economy” te realiseren zoeken we nog naar de meest geschikte juridische vorm. Het doel is uiteindelijk om iedereen die gebruikmaakt van een deelplatform zoals DeDeelkelder te laten meedelen in de winst. Zodra we hiermee aan de slag gaan zal ik de hulp van Terpstra Legal zeker weer inschakelen.