Planschade: wat is het en hoe werkt het?
Als een bestemmingsplan wordt gewijzigd kan het voorkomen dat een huis of stuk grond minder waard wordt. Er wordt bijvoorbeeld vlakbij uw huis een snelweg, windmolenpark of een woonwijk aangelegd. De schade die dan ontstaat wordt planschade genoemd.
Komt u in aanmerking voor planschade?
Om in aanmerking te komen voor planschade moet u voldoen aan de volgende drie voorwaarden:
- U kon de schade niet voorzien toen u de grond of het huis kocht;
- U bent nog niet op een andere manier gecompenseerd (bijvoorbeeld door onteigening);
- De wijziging van het bestemmingsplan is minder dan vijf jaar geleden definitief geworden.
Waar dien ik een verzoek om schadevergoeding in?
Het verzoek om schadevergoeding dient u in bij het College van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente waar u woont. Het indienen van een verzoek kan pas nadat het bestemmingsplan definitief is gewijzigd.
Wat kost het indienen van een verzoek?
Voor het behandelen van een verzoek om planschadevergoeding mag het College van B en W leges vragen. De leges bedragen tussen de € 100 en € 500. Als B en W uw verzoek toewijst dan krijgt u de betaalde leges terug.
Deskundige bijstand
Bij het indienen van een verzoek om planschadevergoeding of nadeelcompensatie komen veel juridische én waardetechnische aspecten kijken. Het is daarom raadzaam om gebruik te maken van deskundige juridische bijstand. De juristen van Terpstra Legal hebben ervaring met planschade-procedures en helpen u graag verder. Neemt u gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Auteur: mr. Fleur Terpstra