hits counter

Leerplicht voor ouderen: de oplossing voor werkloosheid?

Nederland: leerplicht tot en met 16 jaar

In Nederland zijn kinderen tot hun 16e leerplichtig. Tot en met 18 jaar geldt een kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht houdt in dat jongeren tussen de 16 en 18 naar school moeten totdat zij een startkwalificatie hebben. Een startkwalitifactie is een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma op niveau 2 of hoger. Momenteel zijn er in Scandinavië plannen om de leerplicht drastisch uit te breiden. Er wordt nagedacht over een leerplicht voor 60-plussers.

Ouderen aan het werk krijgen

De Noordse Raad, een samenwerkingsverband tussen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, De Faeroer eilanden, Groenland en Aland, heeft een rapport uitgebracht dat ervoor moet zorgen dat Noordse senioren weer aan het werk komen. De oplossing volgens de raad is verplichte scholing voor 60-plussers.

Ook in Nederland is ongeveer de helft van de werlozen met een WW-uitkering ouder dan 50. Of zo’n leerplicht ook in Nederland zou werken is een goede vraag. Woordvoerder Manon Huisman van de Ouderenbond Anbo laat aan Trouw weten niet te geloven in het verplicht stellen van onderwijs voor ouderen. Zij denkt dat het beter is om vooroordelen over ouderen te bestrijden dan geld uit te geven aan educatie.

Ook RTL-Z heeft een item gemaakt over dit onderwerp. De video bekijkt u hier: